A női vezető is volt gyerek?

A női vezető is volt gyerek?

“Minden gyerek örült az ajándékának, bár egy idő után a kisfiam inkább a kislányom konyhájával, a kislányom pedig a tűzoltóautóval akart játszani.” Ismerős ugye? Bár tőlünk nyugatabbra a legnagyobb játék üzletek és gyártók évek óta kreatív módon segítik a szülőket és a gyerekeket abban, hogy az érdeklődésüknek megfelelő játékot választhassanak, a hazai boltok sorait még makacsul uralja a kék-rózsaszín megkülönböztetés.  Történik ez annak ellenére, hogy a ma ismert lányos- fiús kategória alapvetően csak egy itt ragadt marketingfogás a 90-es évekből. A fejlett világ már rég elhaladt gondolkodásban és üzletépítésben is a sztereotipizált játékok mellett. Az oktatásban elfogadott, hogy a gyerekeknek különböző játékokkal kell játszaniuk, különféle játékélményeket kell szerezniük, ahhoz, hogy a különböző alapkompetenciák egységesen fejlődjenek, mert ez később komoly gátja lehet a tanulásnak és karrierépítésnek is.

 Különösen fontos ez a lányok szempontjából, mert amig az akció-, építés- és tudomány központú játékok többsége a “kék” sorokban van, addig például nehezen elképzelhető, hogy egy átlagos magyar általános iskolai osztályból a lányok legalább fele reál szakirányt válasszon, szabadon kísérletezve töltse az egyetemi éveit és később vezető tisztséget töltsön be egy innovatív nagyvállalatnál. Apróságnak tűnhet, de egy életre meghatározhatja egy ember életét, ha gyermekkorában nincs lehetősége azoknak a képességeknek a fejlesztésére, amelyek nyitva tartanak számára minden karrier lehetőséget, nem csak a nemi sztereotípiák által körülhatároltakat.

Az Egyenlítő Alapítvány ezért 2020 karácsonyára azt tűzte ki célul, hogy megtalálja azt a legalább három felelősen gondolkodó magyarországi játékkereskedőt, akikkel együtt dolgozva jövő karácsonykor a rózsaszín és kék sorok helyett, “építőjátékok”, “konyhai játékok” és “barkácsjátékok”, vagy esetleg “mozgáskordinációt segítő játékok” “logikus gondolkodást fejlesztő játékok”, “térérzékelést fejlesztő játékok” “empátiát fejlesztő játékok” várják majd a gyerekeiknek minden lehetőséget biztosítani vágyó szülőket.

Amennyiben Ön egy ilyen kereskedelmi cégnél dolgozik, és fontosnak tartja ezt a célt, kérjük keresse meg alapítványunkat.

 

 

 

 Az Egyenlítő Alapítvány célja azoknak a változásoknak az elindítása és támogatása, amelyek eredményeként több női vezető lesz a magyar gazdasági, kulturális, akadémia, tudományos és politikai életben.