Az asztalkoreográfia művésze

Az asztalkoreográfia művésze

Hallottak már olyan foglalkozásról, hogy asztalkoreográfia designer? Nem? Pedig ilyen is van már Magyarországon! Talán csak egy, de a BOOM olvasói most megismerhetik őt. Merkler-Szántó Judit idén alapította ’art around the table’ néven vállalkozását, de már két évtizede foglalkozik különleges, tematikus asztalokkal. Ez volt a hobbija. Mára viszont ez a választott hivatása.

„Mindenkinek két élete van. A második akkor kezdődik, amikor rájövünk, hogy csak ez az egy van” – Tom Hiddleston angol színésznek tulajdonítják a mondást, amit Merkler-Szántó Judit is idéz, amikor a nagy váltásról beszél. Egyik alapítója és 18 éven át titkára volt a Magyar Európai Üzleti Tanácsnak (HEBC), az Európai Gyáriparosok Kerekasztala (ERT) magyarországi szervezetének. Az Üzleti Tanács tagjai multinacionális vállalatok legfelső vezetői. Judit az ő munkájukat segítette, az éves gazdasági jelentések létrehozásától, az ország versenyképességének, gazdasági növekedésének támogatását célzó működés minden részletéig.

„Ez az én utam”
A kezdetektől ott volt, míg tavaly év végén, saját döntése alapján elköszönt. 18 év után. Történt valami? „Nem. Nagyon hálás vagyok az HEBC tagjainak a csodálatos évekért, de úgy éreztem, váltanom kell. Mert egyre fontosabbá vált számomra az asztal. Száznál több felső szintű találkozót szerveztem államelnökökkel, miniszterelnökökkel, miniszterekkel, nagykövetekkel, a hazai és a nemzetközi gazdaság legfelső vezetőivel. Természetesen a leglényegesebb mindig a szakmai tartalom volt, de a protokoll részét képező étkezéseknél megtapasztaltam, milyen fontos kiegészítő elem a szépen terített asztal. Egyre több időt töltöttem terítékek megtervezésével, asztalkoreográfiák megalkotásával. Művészeket vontam be és élveztem, mennyi örömet tud adni egy asztal a vendégeknek. Egy idő után úgy éreztem, ez az én új utam, ezért döntöttem úgy, hogy váltok. Szeretném a terítés designt hivatásként, önálló vállalkozásként művelni, mert hiszek benne, hogy az asztal által különleges, új élményt és örömet lehet adni az embereknek.”

Merkler-Szántó Judit a vállalkozás kezdeti szakaszánál tart. Referenciája van bőven, hiszen több olyan tematikus asztalt is tervezett és kivitelezett, ami különleges és szép volt. De mint mondja, a feltálalt étel és ital szintén kiemelkedően fontos. Volt már Erzsébet-kori reneszánsz asztala. „Erre három évig készültem. Édesapám azt mondta, ’nem vagy normális. No de miért is kéne annak lenned?!’ Eredeti recepteket kutattam fel, képzőművészeti, irodalmi, zenei alkotásokat tanulmányoztam, majd bevontam a szükséges művészeket, hogy közösen megvalósítsuk az elképzelést.” Jól sikerült! Olyannyira, hogy a reneszánsz hazai időszakának, Mátyás korának asztalát később, nemzetközi vezetők magyarországi találkozóján szintén megrendezte. Ez is egyedi, különleges és autentikus volt, az élmény teljességéhez a korabeli menüsor is hozzájárult.

Picassótól Steve Jobsig
Nincs lehetetlen. Egy asztalon bármi megvalósítható, bármilyen eseményhez kapcsolódva, bármely kort idézve, ahogy a megrendelő szeretné. „Asztalkoreográfiával idéztük fel a Beatlest, de megemlékeztünk Picassóról és Steve Jobsról is. Feladattól függően kidolgozom a koncepciót, rajzokat készítek, majd bevonom a legkiválóbb művészeket, keramikust, üvegtervezőt, grafikust, zeneművészt, séfet, virágkompozíció készítőt. Több művészeti ágra van szükség, hogy az összhatás a vendég számára tökéletes legyen.”
Vajon lesz erre igény, kereslet? Megélhet egy ilyen vállalkozás? Merkler-Szántó Judit szerint igen. Hisz abban, hogy az emberek keresik az újat, szeretik az igényes, különleges és egyedi megoldásokat. „Nem pusztán szépen terített asztalt szeretnék készíteni, hanem egy új brandet építeni, ami művészetet, kultúrát közvetít. A tapasztalataimat szeretném átadni, ezért workshopot is tervezek.” A cég emblémájában egy nyitott kör látható. Ez sem véletlen. „A japán művészet eleme az egyetlen ecsetvonással készülő enso, az egység és az összekapcsolódás szimbóluma, amiben benne van a nyitottság és a fejlődés lehetősége. Kifejezi mindazt, amit számomra az asztal megtestesít: a helyet, ahol egy körben együtt lehetünk, a teljesség ígéretét, a pillanat varázsát...”

Valóságos élmény
„Bár egy asztalkoreográfia megalkotása időigényes feladat, megéri, mert az élmény, amit ad maradandó és inspiráló – mondja Merkler-Szántó Judit. A vendégek mindig élvezik az asztal szépségét, vonzónak találják, és ünnepi hangulatba kerülnek, ami az ételek elfogyasztása után is megmarad szép emlékként. Tervezek egyszerűbb terítékeket is hétköznapokra, családi asztalokra, ahol szintén fontos a látvány, de még fontosabb a bensőséges hangulat, a szeretetet, amit áraszt. Ezzel a hivatással – amit küldetésnek is tekintek, nemcsak vállalkozásnak – szeretném az asztal értékét és fontosságát hangsúlyozni. Ha egy család, társaság körbevesz egy asztalt, az valódi együttlétet jelent, valódi beszélgetéssel. A virtuális világ erősödésével tudatosan is érdemes törekednünk arra, hogy életünknek legyenek valóságos élményei, valódi pillanatai, egy térben, egy időben, egy asztal körül!”
KI