Októbertől indul a Debrecen Városi Tőkealap

Kis-, és középvállalkozói szegmens szereplői tőkeellátottságának javítására városi tőkealapot hozott létre a Magyar Fejlesztési Bank Investment Zrt. /MFBI/ Debrecenben.  A tízmilliárd forintos tőkével induló Debrecen Városi Tőkealap /DVTA/  12 éves futamideje alatt projektenként  200 millió és egymilliárd forint közötti tőkét kíván kihelyezni a célpiacra – jelentette be Sipos-Tompa Levente az MFB elnök-vezérigazgatója tegnap Debrecenben.

Az októbertől induló alapot az MFB saját forrásból finanszírozza. Ebben különbözik a korábban Kecskeméten létrehozott költségvetési forrásból feltöltött tőkealaptól.  A DVTA kizárólag debreceni és hajdú-bihari székhelyű növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások finanszírozásában vesz részt .  A szektor semleges tematikus magántőkealapként életre hívott alap tőkéjét az igények függvényében emelik - közölte a bank első embere.  

Bugár Csaba, az MFB  Investment  Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az alap mellett befektetési bizottság működik, amelynek két tagját az önkormányzat, egy tagját pedig, az MFBI delegálja.  E konstrukció magyarázata, hogy olyan növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat kívánnak támogatni, amelyek tevékenysége szervesen illeszkedik a város gazdaságfejlesztési tervébe. A DVTA befektetési periódusa hét év, a futamidő végén profitot kívánnak elkönyvelni.  Az alap adminisztrációját MFBI végzi.

A DVTA létrehozása kapcsán Papp László polgármester úgy fogalmazott, hogy a multinacionális nagyvállalatok betelepítését célzó 1.0 gazdaságfejlesztési időszak után a városban most az 2.0 szakasz következik, amikor is elsősorban azok a helyi kis-, és középvállalatok juthatnak piaci alapon többlet tőkéhez, amelyek képesek bekapcsolódni a nagyvállalatok termelési láncába. Ezzel a lánc teljessé és zárttá válik – hangsúlyozta a városvezető.

 A Debrecen Városi Tőkealappal egy időben, Székesfehérvárott is indít hasonlót az MFBI, és folynak tárgyalások a nyíregyházi, miskolci és nagykanizsai, pécsi és szombathelyi városi tőkealapok létrehozásáról is.  A Megyei Jogú Városok Szövetsége úgy véli, hogy városi tőkealapra mind a 23 nagyvárosban szükség lenne.  Erre a szövetség rövidesen javaslatot is fog tenni – közölte Kósa Lajos társelnök.

Dombi Margit