Bartók János: Mindig kell egy cél...

Mindig kell egy cél...

„A családban minden autónak, motornak neve van! A gépeknek lelke van, meghálálják a folyamatos gondoskodást és megbosszulják annak hiányát! Ugyan úgy, mint a család, a barátok és általában az emberek” - mondja Bartók János, az Ergo Biztosító operatív igazgatósági tagja (képünkön), amikor a „másik életének” fő irányairól és a karrierváltásairól beszél. Azokról az irányokról, melyek az egész „Bartók világot” meghatározzák.
Autóflotta, otthon
Minden autónak, motornak? Mégis, mennyi van? E kérdésen kicsit el kell gondolkodnia, de gyorsan el kezdi sorolni. Persze, a kedvencet először: „Egy 55 éves Volvo P1800 oldtimer! Roger Moore, az Angyal is ezzel járt!”- teszi hozzá büszkén. „Van még egy veterán Simpson motor is!” Mindkét öregurat ápolja, gondozza. „Amit csak lehet, meg kell őriznünk a múltból” - vallja. Vágya még, hogy szert tegyen egy öreg Danuviára, mert édesapjának volt egy ilyen piros motorja, emlékszik gyermekkorára. „Aztán van még 2 Harley Davidson motorunk, egy az enyém, egy pedig a feleségemé, Mónié.” A feleség is motormániás? „Mi az, hogy! Móni fiatalkorától igazi „benzin tyúk”, ahogy az ilyen hölgyeket motoros körökben becézik” - hangzik a válasz. Bartók János párja egyébként bölcsész, nem műszaki ember, HR területen dolgozik és szenvedélye a fényképezés - mutat irodája falára, melyet néhány igazán művészi fotó díszit. Ezt a szenvedélyét remekül tudja művelni a közös motorozásaik során a természetben.
A család „gépesített egységének” bemutatása így folytatódik: „ Van még egy robogó rövid szaladgálásra, bevásárlásra, és egy csomó bicikli teszi teljessé a kétkerekűek csapatát. Móni egy Volvo XC 90-essel jár a mindennapokban, ez a családi, amolyan „nagyi” autó, reméljük előbb-utóbb majd néhány unoka is kerül bele…”- zárja a felsorolást Bartók János. Ő a vadászatokra egy Lada Nivával jár. „Apropó, vadászat – itt nem okvetlenül a szegény vadak lelövése a cél!” – mondja – „sokkal inkább a vidéki barátokkal való közös bóklászás és a nagy beszélgetések nyújtanak örömet, meg tágítják is a városba szürkült ember horizontját!” A motorizált flotta legújabb tagja egy Volvo Cross Country autó, melyet a nemrég elfoglalt, friss vezetői pozíciójához tudott kialkudni, pedig nem illett a cég „car policyjába”. „De mindenki megértette, hogy a nagy szerelem a Volvo!” - mondja macsós mosollyal. Hát igen, ebben lehet számítani a férfitársak megértésére!
A garázs polcai pedig roskadoznak a Makita barkácsgépektől, mert a karácsonyi rénszarvastól a töklámpásig mindent maga készít otthon, egészíti ki a felsorolást Bartók János, akinek minden látszat ellenére sincs műszaki végzettsége, a Gödöllői Egyetemen szerzett gazdász diplomát.

Nemcsak éli, megéli az életet
Tehát a család, a barátok, a munka, a gépek alkotják a „Bartók világot”. „Igen, fontosak a nagy a száguldások és a séták a természetben, a nagy beszélgetések a barátokkal, a barkácsolás, a képzőművészet, a sport, a rászorultak segítése… Bár nagyon különbözőek, de van közös eredőjük. Minden tevékenységnek kell, hogy legyen pozitív célja, mindenben és mindenkor azt keresem, mit lehet még alkotni.”- mondja. S hozzá teszi még: számára fontos, hogy „ne csak élje, de megélje az életet”. Ezt megtanulta mentorától, Kepecs Gábortól az AEGON Biztosítónál korábbi vezérigazgatójától. E cégnél tizenöt évet töltött. Gyakornokként került be a „Kepecs fiúk” táborába, melyet 2007-ben a vezérigazgató-helyettesi pozícióból hagyott el. Ez volt az első nagy váltás az életében. Nehéz döntés volt. „Hajtott a vágy, hogy kipróbáljam magam új terepeken, de nem külföldön, hanem itthon.”- meséli. Akkor kerültek ugyanis a gyerekei – egy fiú és egy lány – egy új életszakaszba, már 13-14 évesek voltak, kialakult baráti körrel, amelyet nem szerettek volna itt hagyni.
„A család szempontjai minden döntésénél elsődlegesek”- hangsúlyozza. A barátok fontosságában pedig különösen egyetértenek a családban. A barátok- barátságok meghatározóak az életükben. „Három, időnként bővülő csoport alkotja a barátaink körét.”- meséli. „A legrégebbi a gyerekkori, ifjúkori barátok, melyek körét a már felcseperedő gyerekek bővítik, így már a „barátok gyerekei a gyerekeim barátai”. Ezek közül 5 Ajtony és 4 Piroska van, mert annak idején megfogadtuk, hogy azonos nevekre kereszteljük a kis jövevényeket. Ezt többé-kevésbé betartottuk!”- mondja János nevetve. „De a gyerekek is hoztak új barátokat, az ő szüleik képezik a másik kört, melyben az összekötő kapocs az azonos értékrend, erkölcsi szemlélet, életfelfogás.” Ez a kör segíti a szülő - gyerek kapcsolatok megszilárdítását, a közös programok örömét, magyarázza. „A harmadik kört képezik azok a barátok, akiket a költözéseink, munkahelyi váltásaink során ismertünk meg. Ezek közül van, aki Svájcban, Angliában vagy Hollandiában él, de egymás számára mindig elérhetőek vagyunk, ha segítségre van szükség.” Egyetemista lányának a múltkoriban szüksége volt arra, hogy valaki majd Sri Lankán fogadja – három órába telt csak, hogy megtalálja a baráti kapcsolatot, meséli.
Mamutok mellett is van élet
Egy ilyen barát, Zsoldos Miklós, az Union Biztosító akkori elnök-vezérigazgatója azzal a kijelentésével, hogy a „mamutok mellett is van élet”, segítette döntését a 2007-es váltásnál abban, hogy milyen irányt válasszon. A magyarországi biztosítási piac egy kis szereplőjét, az AVIVA Biztosítót választotta, elnök-vezérigazgató lett. 2008-ban a cégcsoport közép-kelet európai, a Duna Régió szakmai felügyeletét is ellátta, a leadership team tagjaként felkészítette a szervezetet a fióktelepi átalakulásra, meséli. Részt vett a cégcsoport integrált, központi vezetői szervezetének létrehozásában, melybe sikerült több jó magyar szakembert is bevonnia. Amikor viszont tulajdonosi szinten döntöttek arról, hogy az egyes országok egységeit értékesítik, a szervezet szétbontása volt a feladat, emlékszik vissza a fordulatra. „Az új tulajdonos a Metlife amerikai biztosító lett, a folyamatokat újra kellett gondolni a két cég (a volt AVIVA és az AHICO) egyesítése során, ezt is megcsináltuk”- mondja jogos büszkeséggel. „Eltelt nyolc év, megmutattam, hogy a” mamutok” mellett milyen sikereket lehet egy kis szereplővel elérni a magyar, illetve a közép-kelet európai piacokon. Ezt lezárva, újra váltottam 2015-ben” - meséli. Döntésében sokat nyomott a latba, hogy a családban ismét új életszakasz következett, két egyetemista gyermekük elköltözött, a családi ház hirtelen „üressé” vált. A legfontosabb feladat az volt, hogy feleségével újra gondolják, és újra berendezzék páros életüket. „Ehhez viszont egy más leterheltségű életforma kell!”- látta be Bartók János. A Magyar Biztosítók Szövetségénél (MABISZ) helyezkedett el és tanácsadói megbízást vállalt egy IT cégnél is. A Soproni Egyetemen címzetes docensként egy teljes kurzust visz, sorolja az új feladatokat. „Egy évig tartott az úgynevezett lazább élet, de ez alatt az idő alatt is szinte minden percem be volt osztva!”- emlékszik vissza. „2016-ban már el kezdett hiányozni az igazi „rend”, huszonnégy év multi lét nem megy el nyomtalanul!”- mondja. Válaszolt egy fejvadász cég hívására, mely ugyancsak egy nagy anyavállalat kicsiny magyarországi szereplőjéhez, az ERGO Biztosítóhoz keresett operaív igazgatósági tagot. „Hálás vagyok, hogy kitartó volt a közvetítő tanácsadó, mert átgondolva a kihívást – új pozíció kialakítása, új, digitalizáláson alapuló technológia bevezetése, szabad kéz a stratégia alkotásban, a munkatársak kiválasztásában – ismét jó terep lehet az alkotásra. Ez év október 1-én neki gyürkőztem az új feladatnak!” - mondja a friss hírt.
És mit szólt a család, hogy nem élhet a multik nélkül? „A gyerekek csak nevettek, hiszen már sokszor jellemeztek azzal, hogy „apa mindent kiszámol, apa nem spontán, mindig 2-3 lépéssel előre néz”. Így aztán természetesnek tartották, hogy visszatértem a rendhez”- mondja. És ahhoz mit szóltak, hogy újra biztosítót választott? „Erre csak legyintettek, mert véleményük szerint ez annyira beleívódott az életembe, hogy még őket is csak az itt kalkulált és megtapasztalt számos veszéllyel stresszelem állandóan”- idézi a fiatalokat. És felesége, Móni? Mi van az újragondolt párkapcsolatukkal, ha ismét felpörög a „daráló”? „A gyerekek elköltözése csak megerősítette kapcsolatunkat. A közös érdeklődési körök bővülnek, sokat látogatjuk a képzőművészeti galériákat, beszélgetünk művészekkel. Ez egy olyan világ, ahol az élet igazán fontos dolgairól esik szó.”- meséli. Balatonszárszói házukban tavaly nyáron már alkotó tábort is szerveztek. Eredeti alkotásokkal veszik körül magukat otthonukban, már a gyerekek is válogatnak és visznek el egy-egy tárgyat, képet, szobrot, mondja. „Bálint fiam legújabban ef Zámbó műveiért lelkesedik, Réka pedig Batykó Robit favorizálja. Mindkettőt megértem” – teszi hozzá.

Társak a szeretetbankban
Találkozásuk Küllői Péterrel elkötelezetté tette őket a Bátor Tábor céljai mellett. Minden évben ott vannak az aukciókon, vásárlásaikkal, támogatásaikkal, de önkéntes munkával is segítik a beteg gyerekek életének könnyebbé tételét. „Mi nem ezüstkanállal a szánkban születtünk, nekem is van egy fogyatékos testvérem”- osztja meg személyes indíttatását is. Fontosnak tartják, hogy aki csak teheti, adjon annak, aki a segítségre rászorul, vallja meggyőződéssel. Egyetértenek abban is a feleségével, hogy meg kell osztani az anyagiakat, a tudást, a szeretetet – ez egy fajta adósságtörlesztés azért, amit ők az élettől kaptak, hangsúlyozza, egyfajta hitvallásként. „De igazából remek érzés, valódi örömöt jelent ebben a „szeretetbankban” társnak lenni!”.
Ezt a szellemet a munkahelyén is képviseli, a vállalati kultúra alkotó részeként. Fontosnak tartja a munkatársaival való személyes, emberi kapcsolat kialakítását. Azt vallja, hogy keresni kell a feladat és az ember összehangolását, az elvárások és a munkatársak képességeinek megfeleltetését, fejlődésük támogatását. Mérő László elvét vallja: „Nem csak az első helyezésért kell indulni!”
S hogy hol érnek össze Bartók János életének fő irányai? „A feleségem fotói a falakon, a múlt tárgyai, a gépeim egy-egy darabja a polcokon…” - mutat körbe a már személyes tárgyaival is berendezett új irodájában. „Minden mindennel összefügg-összeér, mindenhol érzem az életem többi helyszínének a leheletét!” Karrierjének minden állomására jóleső érzéssel tekint vissza. Sokszor említik a szakmában „Kepecs fiúként”, de az évek múltával már olyan volt kollegája is akad, aki azt vallja büszkén, hogy ő a „Bartók menedzser iskolát” járta ki, mondja tréfás büszkeséggel.
Skonda Mária

Bartók János (55)
2016. októberétől az ERGO Életbiztosító Zrt. Igazgatóságának tagja. Előtte 2012. augusztusától a MetLife magyarországi vállalatainak - a MetLife Biztosító Zrt. (korábbi Aviva Életbiztosító Zrt.) és az Ahico Biztosító Zrt. - elnök- vezérigazgatója. Biztosítási karrierjét 1993-ban az AEGON alkalmazottjaként kezdte, innen vezérigazgató-helyettesként távozott. Tanulmányait a GATE Mezőgazdaság-tudományi Karán (1992) végezte. Tagja a Menedzserek Országos Szövetsége elnökségének és a MABISZ ESZE Irányító Testületének. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara címzetes egyetemi docense.