"Az eszköz én magam vagyok"

„Az eszköz én magam vagyok!”

Beszélgetés Dr. Ferencsák Tímeával, az idei Mentor Oscar pályázat egyik díjazottjával, egy multinacionális cég vezetője a  mentorálásról, a coach szemléletű vezetésről

„Rájöttem, hogy milyen jó dolog segíteni, mennyi pozitív érzés tölt el a támogató folyamatok  során, amikor látom a fejlődést, változást.”

 

„Generalistaként az én specialitásom az a sajátos rendszerszemlélet, amely a különböző területekről, tanulmányokból származó tudásból, tapasztalatból ered. A munkám során a célom ennek a szemléletnek az átadása, a nézőpontok sokféleségében rejlő erőforrások, lehetőségek megmutatása.” Így fogalmazza meg tömören vezetési és coach-mentor szerepének alapvetéseit Dr. Ferencsák  Tímea, aki végzettségét tekintve jogász és közgazdász, 18 évet dolgozott IT területen, jelenleg pedig HR-esként támogat IT szervezeteket, vezetőket. Vezetői munkája mellett vezetőfejlesztéssel is foglalkozik, és így került kapcsolatba a coachinggal, mint vezetőfejlesztési eszközzel. Munkája során egyre inkább foglalkoztatta az a kérdés, hogyan tud jobb vezető lenni, hogyan tud egyre többet, egyre jobban segíteni a csapatában dolgozóknak az őket foglalkoztató kérdések, kihívások megoldásában, és hogyan tudja a vezető társait támogatni a fejlődésben. Az első coaching élmény hatására merült fel benne az igény arra, hogy szervezett coach képzés keretében ismerkedjen meg az ezen a területen használható eszközök széles skálájával, a legjobb gyakorlatokkal, hallgassa meg a nagy tapasztalattal bíró szakemberek előadásait.

„Rájöttem, hogy milyen jó dolog segíteni, mennyi pozitív érzés tölt el a támogató folyamatok során, amikor látom a fejlődést, változást. A coaching szemlélet, tapasztalat vezetőként és mentorként is segíti a munkámat, és már tudatosan nyúlok a coaching eszköztárhoz. Segítségével kereteket adok a munkatársaimnak, melyeken belül szakmai kérdésekben nagy szabadságuk van. Tudatosítom bennük, hogy én mindig ott vagyok, segítek elakadásaik kezelésében, támogatom őket a fejlődésükben. A coaching szemléletet, eszközöket kezdetben szkepticizmussal, távolságtartással fogadták, idővel azonban mások is meglátták az ezekben rejlő értékeket, és egyre többen építik be működésükbe a coaching szemléletet, az eszközöket.”

Tímea a mentoring során is alkalmazza a coaching szemléletet, támaszkodik az eszközökre.Hogyan válunk jó mentorrá? Mire van szüksége a mentornak? „Tapasztalatra (amibe beletartozik a coaching tapasztalat is), önismeretre,bátorságra és eszközökre.” Tímea mentorként a rendszerszemléletet, szemléletmódot próbálja átadni, segít eligazodni a multi világ útvesztőiben, és szívesen osztja meg a vezetésről vallott nézeteit, az azzal kapcsolatos tapasztalait is.A mentoring során is fontos szerinte az önismeret, mivel az segíti a mentort abban, hogy tisztában legyen azzal, mi szól róla és mi szól a mentoráltról, hogy a folyamat során ne a saját problémáján dolgozzon, viszont saját tapasztalatit engedje hatni az intuícióira a folyamat érdekében. „Az eszköz pedig én magam vagyok: a tapasztalatom, az empátiám, a kérdéseim, a figyelmem, a hallgatásom, a hangom.”

Tímea az első coach képzésén 2017-ben vett részt, és azóta is folyamatosan mélyíti és szélesíti ismereteit. Többféle irányzattal, módszerrel ismerkedett meg, és ezekből építkezve alakítja ki saját stílusát.

A közelmúltban intenzíven kezdett Tímea foglalkozni az ökopszichológiával, ennek a szemléletnek a bevezetésével a coach-mentor munkájába. Ennek egyik lényegi eleme, hogy a természetben lévő folyamatokat, rendszereket  analógiaként használjuk az emberek közötti relációkban is és segítségükkel mozdítjuk elő a szemléletváltást.

Ferencsák Tímea törekszik a folyamatos megújulásra, a napi tapasztalatait ötvözi a képzéseken, rendezvényeken megszerzett információkkal, tudással. Személyében, munkásságában három szerep váltakozik, illetve integrálódik:  coach szemléletű vezető, a coach és a mentor. Az ezekre épülő működésének, sikereinek bemutatására épülő pályázatával érdemelte ki az idei Mentor Oscar zsűrijének díjazást is.

Skonda Mária