Jelenlegi hely

Teher alatt nő a pálma...

ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója
ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója
„Ilyen eddig még nem volt egész Közép-Kelet Európában. Kitaláltuk a koncepciót, de rengeteg kérdés adódott…”

 

A megújuló energiatermelés legnépszerűbb formáinak, a nap- és szélerőműveknek hátránya, hogy időjárásfüggőek. Ipari méretekben nem jól tárolható a villamosenergia, a fogyasztók pedig nem úgy fogyasztanak, ahogy az erőművek éppen termelnének, közben a termelésnek és fogyasztásnak kiegyenlítettnek kell lennie. Erre különféle megoldások vannak a rendszerben. Magyarországon az egyik ilyen ún. szabályozói központ az Alteoé.

Volt egy K+F ötletünk, egy energiatároló berendezés, klasszikus lítium ion akkumulátor beépítésére. Óriási a mérete: 40 tonna. Pokoli gyors: a 6 megawattos teljesítményét totál töltésről a teljes leadásig másodpercenként többször is képes változtatni, azaz néhány száz milliszekundum alatt képes mínusz 6-ról plusz 6-ra átkapcsolni, vagy fordítva. A kihívás: a berendezést idehozni és beilleszteni a szabályozói rendszerbe. Ilyen eddig még nem volt egész Közép-Kelet Európában. Kitaláltuk a koncepciót, de rengeteg kérdés adódott, egyik ilyen például, hogy egy ilyen berendezést egyáltalán kinek kell engedélyeztetni? El kellett dönteni, hogy micsoda ez egyáltalán: építmény vagy berendezés? Ezt követően az engedélyezés folyamán volt egy kis fennakadás: nem hitték el, hogy az egyenáramú oldalon 4000 amper áramerősséget kell vonalanként kezelni. Fázisonként 20 amper egy nagyobb lakossági méret, mivel Zuglóban van, lehet, hogy ipari 40 amperre gondoltunk? Mert láttak már 400 ampert is, de ez biztosan nem 4000. Pedig annyi. És ki fogja eloltani, ha baj lenne? Mondtuk, hogy műszaki vészhelyzetben a berendezés lezár, és egy kifejezetten erre a célra fejlesztett anyaggal „eloltja” magát. Végül összesen 11 nemzet (köztük amerikai, kínai, dél-koreai, német, olasz, a magyarok vezetésével) dolgozott az egész projekten, mert sok speciális résztudást igényelt a feladat.

A berendezést elhozni sem volt egyszerű. 40 tonna lítium-ion akkumulátor cella légi transzportja egyáltalán nem egyszerű feladat. Számos biztonsági intézkedéssel, szigorú feltételeknek kellett megfelelni a levegőben, az induló és a fogadó reptéren egyaránt. Végül azonban mégis sikerült rekord gyorsasággal idejuttatni az akkumulátorokat.

Nagyon fontos volt, hogy a projekt időben kész legyen – két évig tartott. Az akkreditáció egy nyári délelőttön 9-től 12-ig volt úgy, hogy délután kettőkor már sajtótájékoztatót tartottunk a helyszínen. A projektmenedzsernek egy kérése volt: szeretett volna mediterrán hangulatot, amit négy díszpálma elhelyezésével oldottunk meg. Ezek most is megtekinthetők Zuglóban, és rákerültek az átadáson készült sajtófotókra a köztársasági elnökkel és az ITM miniszterével. Lehet azt mondani, hogy teher alatt nő a pálma – 40 tonna azért már szép tehernek számít!