Jelenlegi hely

Sosem lehet tudni, honnan indul a jó üzlet

Dr. Bitai Zsófia, a Collegium Bitai &Partners Ügyvédi Iroda tulajdonos ügyvezetője
Dr. Bitai Zsófia, a Collegium Bitai &Partners Ügyvédi Iroda tulajdonos ügyvezetője
„Ha diákként számíthattunk egymásra, miért lenne ez a munkában másként?”

 

Vannak véletlenek, amelyek szerencsés esetben olyan végkifejlethez vezetnek, amire legmerészebb álmában sem gondol az ember.  Én biztosan nem… És mégis bekövetkezett: szinte egyik pillanatról a másikra egy nemzetközi ügyvédi iroda tulajdonosai között találtam magam. 2018-ban kezdődött a történet, de a szálak több mint 10 évre nyúlnak vissza…

Egyetemista koromban aktív tagja voltam az Európai Jogászhallgatók Szövetségének. Itt ismertem meg a szlovák Leo Vojčíkot, akivel később is tartottuk a kapcsolatot. 2008-ban, ugyancsak e szervezetnek köszönhetően, Prágában egy joggyakornoki programon vettem részt egy cseh ügyvédi irodánál, Marek Hejdukkal itt lettünk kollégák.

Az évek teltek, néha beszélgettünk, de közös munkára nem gondoltunk. Mindenkinek megvolt a maga ügyfélköre, a saját országában. 2018 telén a Kanári szigeten nyaraltam, amikor Leo telefonált, hogy sürgős jogi segítségre lenne szüksége Magyarországon az egyik ügyfelének. Meg tudnám oldani?  Mindenre vágytam akkor, csak munkára nem, ám amikor kiderült, hogy egy hatvan millió eurós üzletnél kellene segédkezni, átértékeltem a helyzetet. Ettől kezdve többször együttműködtünk, mi Magyarországon segítettünk, nekünk meg Szlovákiában volt egy biztos, megbízható kapcsolatunk. Egyik nap szólt Leo, hogy a cseh partnerének is szüksége lenne magyar ügyvédre, mert van egy ügyfele, aki magyar leányvállalatot szeretne alapítani. Örültem az új lehetőségnek.

E beszélgetés után rögtön érkezett egy email Prágából, az aláíró pedig nem volt más, mint Marek. Igen, az én tíz évvel azelőtti munkatársam! Vagyis Leo cseh partnere Marek volt! Kiderült, hogy ismerjük egymást, mind a hárman. A szálak hirtelen összefutottak.

A régi kapcsolatok élővé váltak.  A közös múlt olyan bizalmi alapot jelent és olyan szoros kapocs köztünk, hogy erre akár közös üzletet is építhettünk. Így történt. Egy nemzetközi ernyőszervezetet hoztunk létre Collegium néven, amelynek három ország hat városában volt rögtön ügyvédi irodája. Szlovákiában Leo Vojčíknak  három irodája van, Csehországban Marek Hejduk kettőben érdekelt, és Budapesten itt van a miénk. Amolyan véd és dacszövetségbe kerültünk, hirtelen mindhármunknak három országra terjedt a hatóköre és egy lokális ügyvédi iroda vezetése után egy nemzetközi vállalkozás managementjében találtuk magunkat. Óriási volt ez a változás!

És ha egy üzlet beindul… Azóta már Szerbiában is lett állandó partnerünk, rövidesen Lengyelországban, Romániában is irodát nyitunk. Ha már nekünk ennyire bejött a közös múlt, az ottani irodákhoz is a joghallgatók nemzetközi szövetségében korábban aktív diákokból keresünk partnert. A bizalom a lényeg. Ha diákként számíthattunk egymásra, miért lenne ez a munkában másként?