Jelenlegi hely

Mindig újra lehet kezdeni

Gölcz Dénes, a P. Antivírus Hungary Kft.  tulajdonos ügyvezetője
Gölcz Dénes, a P. Antivírus Hungary Kft.  tulajdonos ügyvezetője
„Egyik éjjel nyaralásból jöttem haza, amikor sms-t kaptam az üzlettársamtól. Bármikor érkezem, hívjam fel…”

 

Hogy jutottatok be? – csodálkozott barátom édesanyja, amikor kopogtunk az ajtaján. Ehhez át kellett jutnunk a kerten, ahol egy hatalmas eb figyelte minden lépésünket. „Ez a kutya mindenkit szétszed!” – hangzott a mondat második fele. Tényleg? Ha ezt tudtuk volna…

Nem tudtuk, ezért bementünk a kapun. Így vagyok én a vállalkozásokkal is. Ha tudtam volna előre… De sokszor nem tudtam. Minden vállalkozásomnál volt valaki, aki le akart beszélni, de én hajthatatlan voltam, mert hittem az ötletben és a piaci lehetőségben. Kétszer csődbe is mentem, harmadszorra majdnem. Végül mindig talpra álltam és tudásban gazdagabb lettem.

Sok évvel ezelőtt egy kanadai tulajdonú, informatikai disztribúciót hoztunk be Magyarországra. Tetszett, hogy egy kanadai cégtől tanulhatok, akik sikerüket annak köszönhették otthon, hogy valamit másképp csinálnak. Még egy honfitársukat is ideküldték, hogy segítsen nekünk márkát építeni. Jött, látott, és szerelmes lett… Amint lehetett, megvettük a céget. Vitt minket a piac, a gyártóknak pedig szükségük volt egy agilis, jó csapatra. Újabb és újabb viszonteladók kapcsolódtak hozzánk. Nagyon gyorsan növekedtünk. Túl gyorsan. Már nem bírtuk finanszírozni. És kezdődtek a bajok… Egyik éjjel nyaralásból jöttem haza, amikor sms-t kaptam az üzlettársamtól. Bármikor érkezem, hívjam fel. Hat hónapra rá csődbe mentünk. Ehhez a cégcsoporthoz tartozott a Panda is, de ezt az üzletágat sikerült megmenteni. Bár mindig is én voltam a főtulajdonos, nem dolgoztam a cégben. Utólag tudtam, ez hiba volt…

Második csődöm a 2008-as válsághoz kötődik. Itthon mindenemet eladtam, és külföldön fektettem be. Mire elindult volna az üzlet, nyakunkon volt a gazdasági válság. Elúszott a teljes vagyonom. Úgy százezer forinttal jöttem haza, s néhány hónapig édesanyám nyugdíját is betettük a közösbe. Akkor éppen a Pandából se lehetett pénzt kivenni.

Miért történt meg velem ez másodszor is? Mit kellett még megtanulnom?

Pár hónap sem telt el, újabb vállalkozást indítottam. Ismét találtam egy, a piacon hiányzó szolgáltatást. Hónapokon belül több multinacionális cégnek is eladtuk saját szoftvertermékünket. Mi segített újra felállni? Talán a kihívás, vagy hogy imádok valamit felépíteni… Vagy a jó a kereskedő-marketinges vénám? A cég vezetéséhez, megtartásához, ennél azonban több kell. Óvatos pénzügyi tervezés, és leginkább, fókuszálás.

Közben átvettem a Panda vezetését. Jókor! Éppen elkezdődtek a bajok. Ismét felrémlett a csőd veszélye. Ezt már nem hagyhattuk! A sok tapasztalatot hasznosítva, azóta sokszoroztuk az árbevételt, nyereséget. Franchise jellegű rendszerben értékesítjük egy spanyol cég IT-biztonsági termékeit, szolgáltatásait.  Óvatos, körültekintő lettem. Nem lesz több csőd!