Jelenlegi hely

Megvédtük a nevünket   

Dr. Antolik Gyula, a CreditControl Kft. tulajdonos ügyvezetője
Dr. Antolik Gyula, a CreditControl Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Ügyfeleink tették szóvá, hogy létezik egy vállalkozás, amelyiknek kis eltéréssel ugyanaz a neve, mint a miénk”

Vonzó cégnevünk van! Mi mással magyarázhatnánk, ha mások – némi változtatással ugyan – de lemásolják? Vagy „csak” vállalkozásunk hírnevéből akarnak így részesedni?

A Creditcontrol domainnév bejegyeztetésénél véletlenül két „l” betűt írtunk. Úgy hagytuk. Ez nem lett volna baj, ha mellé rögtön lefoglaljuk az egy „l” betűs variációt is. Nem gondoltunk rá, elmulasztottuk. Megtette viszont helyettünk más. Ráadásul amíg cégnévként  a miénkhez  csupán nagyon hasonló nevet használtak, addig az online változatban lényegében – egy l-es eltéréssel –a mi nevünket használták. Micsoda véletlen!  Vagy mégsem? Jogi huzakodás kezdődött, meg perrel fenyegetőzés… Végül sikerrel jártunk, megvédtük a nevünket, még ha kisebb harc árán is. Hogy hogyan? Tanulságos e történet….

A névazonosságról, hasonlóságról csak akkor értesültem, amikor már az ügyfeleink tették szóvá, hogy létezik egy vállalkozás, amelyiknek kis eltéréssel ugyanaz a neve, mint a miénk. Ez megzavarja őket. Aztán mikor egyre-másra érkeztek olyan emailek is, amelyek nem nekünk szóltak, kezdett gyanús lenni. Akkor derült ki a majdnem azonos domain-név és cégnév.

Egy idő után megelégeltem a megtévesztő helyzetet, és ügyvédet bíztam meg, érje el, hogy változtasson domaint, és cégnevet a jóval utánunk alapított vállalkozás. Ügyvédek jöttek, mentek, de a domain maradt. Meg a cégnév is. Sőt, azt javasolták, ha minket ez zavar, akkor változtassunk mi… Ez a legegyszerűbb!

Ekkor saját kézbe vettem az ügyet. Sok hasonló jogesetet elolvastam, hogy kiokosodjak a teendőkből. Kell lennie megoldásnak, hiszen a cégnevet védjegyként is bejegyeztettük! Bár a jogvédelem nem túl erős Magyarországon, de azért reméltem, ez annyira egyértelmű helyzet, hogy csak nyertesek lehetünk. Nem tévedtem. Szép lassan eljutottam a domain-ügyeknél működő alternatív vitarendező fórumhoz, ahol pár héten belül döntöttek is. A később jövők domain-nevét elvették, nekünk adták. Ezzel a problémánk fele megoldódott. De még ott volt a megtévesztő cégnév…

Ezt is rendezni akartam. Békésen. Három évig leveleztünk. Próbáltam érvelni, jogvédelemre meg védjegyre hivatkozni, aztán amikor szép szóval nem ment, pert helyeztünk kilátásba. Ennek hírére hirtelen pálfordulás következett be náluk. Öt nevet is küldtek, válasszam ki, ami nekünk elfogadható, és arra módosítják cégük nevét. Így történt.

Végül valóságos szakértője lettem az ilyen névbitorló-ügyeknek, így amikor egy nemzetközi partnerünk került hasonló helyzetbe Magyarországon, felajánlottam, megoldom ezt a gondját. Megoldottam. Szükségből új üzletágunk van kialakulóban. Lehet, hogy céginformáció-szolgáltatás mellett névbitorlási ügyekkel is kellene foglalkoznunk a jövőben? Miért ne?