Jelenlegi hely

Kiszámíthatatlan, mikor jön egy válság

Juhász Tamás, az AD Csoport Kft. tulajdonos ügyvezetője, a ProfJava.com alapítója
Juhász Tamás, az AD Csoport Kft. tulajdonos ügyvezetője, a ProfJava.com alapítója
„Vidám hangulatban telt el 2016 januárja. Irodákat néztünk, munkatársakat kerestünk. Aztán februárban beütött a krach..."

 

Minden jól sikerült 2014-15-ben. Látványosan növekedtünk, újabb nagyvállalatok partnerei lettünk, hosszú távú szerződéseket kötöttünk. Új munkatársak felvételét terveztük, az irodánkat négyszeresére akartuk növelni.

Az egyik nagy ügyfelünk, egy partnercégünkkel együttműködve a Porsche Holding volt, Budapesten és Salzburgban nemzetközi fejlesztőcsapat dolgozott egy többéves projekten. 2015 végéig volt szerződésünk, hosszabbítási opcióval. 2015 szeptemberében minden idők legnagyobb autóipari botránya robbant ki: a médiában megjelent információk szerint a Volkswagen meghamisította a dízelautók károsanyag-kibocsátási adatait. A Porsche a Volkswagen csoport tagja. A hír hidegzuhanyként ért minket. Árbevételünkben akkor nagy arányt képviselt az autóipar, túlzottan is nagyot. Tartottunk attól, hogy a botrány hatására nadrágszíj-összehúzás következik az egész cégcsoportban, ami bennünket is érinthet. A mi projektünket folytatták, azt mondták, hogy nincs tervben a leállítás, és 2015 novemberében a következő évre is meghosszabbították a szerződést.

Vidám hangulatban telt el 2016 januárja. Irodákat néztünk, munkatársakat kerestünk. Aztán februárban beütött a krach: a Porsche azonnali hatállyal leállította fejlesztéseinek nagy részét, így a mi munkánkat is. Az év végéig szóló szerződésből összesen egy hónap telt el. A baj nem jár egyedül: szinte ezzel egyidőben egy nagy banki projektünk is semmivé vált. Az első csapás is nagy volt, a kettő együtt már katasztrofális. A 2008-as válságot már előtte túléltük, de ez most nagyobb bajnak tűnt.

Vízválasztó volt, hogyan döntünk. Ha összehúzzuk magunkat, költséget csökkentünk, maradunk a régi irodában, a régi létszámmal, vagy annál kisebbel, akkor kezelhetőnek látszott a hirtelen kieső bevétel. Ám ezzel a jövő lehetőségeit korlátozzuk. Hosszas tépelődés, elemzések után úgy döntöttünk: megyünk tovább az elhatározott terv szerint. Felveszünk új embereket, és a négyszer nagyobb irodáról sem mondunk le. A korábbi években ugyanis jelentős tartalékot képeztünk, mondván, az nem lehet, hogy 10-20 éven keresztül csak felfelé megyünk, célszerű felkészülni a nehéz időkre is. Felkészültünk, de nem úgy képzeltük, hogy majd egy nemzetközi cég botránya miatt kerülünk mi is válságba… Azóta már tudjuk: a válság időpontja, természete kiszámíthatatlan. A krízisek kezelését kell megtanulnunk.

Hiszek a tudatos pénzügyi tervezésben, emiatt a tartalékolás mindig fontos eleme volt gazdálkodásunknak. Beigazolódott, helyes ez az  üzleti mentalitás. 2017-ben fennállásunk addigi legjobb éve következett. Most, a koronavírus járvány okozta zűrök közepette felidéztem 2016-t. Ha azt kezeltük, most is megoldjuk.