Jelenlegi hely

Járványnapló, egyre derűsebben

Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezető igazgatója, az FBN-H (Family Business Network Hungary) elnöke
Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezető igazgatója, az FBN-H (Family Business Network Hunga
„Fél bérköltséget finanszírozva, közel nulla bevétellel kalkulálva, 60-90 napig kitarthattunk volna. Szerencsére erre nem volt szükség…”

 

Januárban még minden a szokásos menetrend szerint zajlott. Készítettük elő a főszezont, ami nálunk általában március közepétől júniusig tart. Ilyenkor bonyolítjuk le éves forgalmunk 60-70 százalékát. Így dolgozunk minden évben, nem volt okunk gyanakodni, hogy 2020-ban másként lehet. Bár már hallottunk valami járványról, de azt gondoltuk: ez amolyan „kínai dolog”, nincs dolgunk vele.

Februárban megtartottuk az évtervező értekezletet, ahol a programban szerepelt egy szervezetfejlesztő játék is. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk ebben az évben. Sok féle válasz érkezett, a világjárvány az utolsó helyen szerepelt. Mindennel számoltunk, pandémiával azonban nem.

Márciusban már tudtuk, baj van. Az olasz hírek bizonyossá tették, Európa sem vírus mentes övezet. Nálunk is kiderült, többen megfertőződtek. Európa országai egymás után zárkóztak be. Beszállítóink aggódtak: elhozzák a rendelt árut, de hogyan jutnak haza?! Mi ekkor már azért „imádkoztunk”, hogy a hazai korlátozások csak a nőnap után lépjenek hatályba – szerencsénk volt, így történt. A dísznövény  „romlandó” áru, ha időben nem adjuk el, hervadtan, elszáradva már nem lehet…  A következő „imánkban” azt kértük, hogy a sok területen bevezetett teljes zárlat nálunk csak részleges legyen. Ez is bejött. Korlátozottan, de nyitva tarthattunk.

Közben pedig a legrosszabbra készülve, mérleget készítettünk. Meddig bírjuk, ha nem lesz semmi bevételünk, vagy alig lesz. Fél bérköltséget finanszírozva,  közel nulla bevétellel kalkulálva, 60-90 napig kitarthattunk volna. Szerencsére erre nem volt szükség. Új értékesítési módokat találtunk ki – online videós megoldásokkal, webshop-vásárlással, házhoz szállítással –, de ezek csak mérsékelték a veszteséget. Így a márciust mínusszal zártuk, de a katasztrófát egyelőre elkerültük.

Áprilisban megtört a jég: a korábban még óvatos vásárlók bátorságukat összeszedve, megjelentek, és legnagyobb meglepetésünkre, többet vásároltak, mint korábban bármikor. Sokan virágokkal akarták vidámabbá tenni a home office-szá változott otthonukat, vagy éppen lázas kertművelésbe kezdtek. A balkonkertészkedés mellett megjelent az önfenntartás igénye is, azaz  zöldség-gyümölcs és fűszer növényeket is vásároltak. Az április már a szezonnak megfelelően erős forgalommal zárult.

A május, június pedig már maga volt a csoda: egyre többen merészkedtek el hozzánk, és vásároltak, vásároltak…  A koronavírus vesztesének látszottunk mi is, végül szerencsés túlélői lettünk. Abban bízom, aki a bajban ráérzett a kertészkedés örömére, az már nem tud lemondani róla. Akkor sem, ha normalizálódik az élet. Vagyis: hosszú távon akár még nyertesei is lehetünk a koronavírusnak…