Jelenlegi hely

A hurkapálcikától a halászhálóból készült szőnyegig         

Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezető igazgatója
Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezető igazgatója
„Két kisgyerek mellett túl sokat nem tétovázhattam. Nem volt más választásom, ügyvezető lettem.”

 

A tapasztalat olyasvalami, amihez csak közvetlenül azután jut az ember, hogy szüksége lett volna rá. Így jártam én is az cégvezetéssel.

A szükséges ismeretek és vállalati tapasztalat nélkül kerültem 31 éve a Top Trade ügyvezetői pozíciójába, amit azóta is betöltök. A cég alapító tulajdonosa ismert, bízott bennem. Sokan óvtak attól, hogy elfogadjam ezt az állást. Értettem aggodalmukat, s általában én sem vállaltam olyan munkát, amihez nem értettem, de két kisgyerek mellett túl sokat nem tétovázhattam. Nem volt más választásom, ügyvezető lettem.

A cég személyzetével jól kijöttem, mert rajtam kívül nem volt alkalmazott. Félmilliós készpénzzel indultunk, ami gyorsan elfogyott, így a bérem számfejtésével sem volt sok gond. Akkoriban feleségem tartotta el a családot. Szerencsére, ő mindig mellettem állt,

Eleinte kénytelen voltam a legkülönbözőbb termékekkel, ügyletekkel próbálkozni. Az eredményesség „ingadozó” volt, de a sok kudarc és megpróbáltatás rengeteg tapasztalattal járt. Az 1990-es évek első felében importáltunk olasz fagylalttölcsér-sütő gépet, osztrák toalettpapírt és csokoládét, kamionszámra török habkövet farmerek kőmosásához, szarvasbőr végű hurkapálcikát telefonközpontok tisztogatásához. Széfeket hoztunk Finnországból és Izraelből, biztonságtechnikai eszközöket Olaszországból és Angliából. Irodabútor exportőrök lettünk, de eladtunk kamionszámra az ukrán postának borítékokat, nyomtattattunk számos ukrán tankönyvet. Amiben pénzt láttunk, belefogtunk. Egyik érdekes megbízatásunk egy ausztrál mérnöki cégtől jött. Ausztrál szakemberek a magyar úthálózatot mérték fel és nekünk kellett biztosítani a megkülönböztetett jelzéssel ellátott mikrobuszt, speciális jogosítvánnyal rendelkező sofőrt és az ausztrálok több hónapos itt tartózkodását. Mai fejjel visszanézve, csoda, hogy túléltük ezt a bizonytalan üzletelést.

Úgy huszonöt éve jött a megoldást hozó fordulat: egy véletlen  beszélgetés nyomán padlóburkolatokat kezdtünk importálni, először Finnországból (a magas árakat ellensúlyozta a vámmentesség) és Svédországból. Bevált. Ez lett az új profilunk. Lépésről lépésre építkeztünk, rengeteget dolgoztunk. Jó volt abbahagyni az ötletszerű üzletelést, és tudatosan felépíteni egy profilt a cégnek. Ma számos nemzetközileg elismert gyártó és brand  hazai forgalmazója vagyunk, tekintélyes referenciákkal.  

Révbe értünk. Sikeres kisvállalat lettünk, remek kollégákkal. A dolgozói  létszámot meghaladja a diplomák  és a nyelvvizsgák  száma, a munkatársaink cégnél töltött átlagos időtartama több mint tíz év. Jó eséllyel közülük kerül ki az utódom. Ő már  – tőlem eltérően – felkészülten és a szükséges tapasztalatok birtokában veheti át rövidesen az ügyvezetői pozíciót.