Jelenlegi hely

Hat országból, egy projektért

dr. Czipf Csongor, az ENGIE Magyarország Kft. volt ügyvezető igazgatója
dr. Czipf Csongor, az ENGIE Magyarország Kft. volt ügyvezető igazgatója
„Óriási értékről volt szó. Olyan nagyról, amely meghaladta a mi pénzügyi döntési kompetenciánk felső határát…”

 

Meglepő kéréssel keresett meg két évvel ezelőtt egy nagy élelmiszeripari vállalat: olyan komplex szolgáltatás nyújtásra kért ajánlatot, mely faapríték alapon termel gőzt. Hogy mi volt ebben a meglepő? Végül is egy energetikai cégtől akartak megrendelni egy energetikai szolgáltatást. Ez így normális. Mi pedig megfeleltünk az alapfeltételnek.

Csakhogy …  Óriási értékről volt szó. Olyan nagyról, amely meghaladta a mi pénzügyi döntési kompetenciánk felső határát. Megközelítette éves árbevételünket ez az egy munka. Ráadásul olyan technológiát kértek, amivel mi még nem dolgoztunk. Vagyis két okunk is lett volna arra, hogy lemondjunk erről a lehetőségről.

Ám ez szóba sem jöhetett. Izgatta a fantáziánkat, vajon mire lennénk képesek, ha mi nyernénk… Mi hittük, hogy sokra – némi segítséggel. Egyedül nem dönthettünk, ezért az anyavállalathoz fordultunk, tanácsért és engedélyért. Ott azonnal rábólintottak, ám feltételeket is „szabtak”: e munkát nemzetközi együttműködésben kell megtervezni, beárazni, s a részletes dokumentációt előállítani. A vállalatcsoport ki tudja állítani azt a szakértői csapatot, akik együtt győzelemre vihetik e pályázatot. A koordináció nálunk maradt, a feladatokat pedig szétosztottuk. Így a svájci „szakemberünk” foglalkozott a projekt műszaki tartalmával, Szlovákiából azt az üzemeltetési tapasztalatot kaptuk, amit ismerni kell egy ilyen komplex pályázat összeállításához. Brüsszeli kollégáink kalkuláltak, üzleti számításokat végeztek, Párizsban pedig két kolléga is arra vállalkozott, hogy összefogja a projektet. Ausztriából a tulajdonosi segítség érkezett minden olyan kérdésben, amiben elakadtunk. Erre is volt bőven példa. Velünk együtt hat ország 40 szakemberétől jött össze a szükséges tudás.

Jól működött ez a nemzetközi csapat, ám az már az első pillanatban látszott, hogy az előre megadott egyhónapos határidő irreálisan rövid. Ezért csak akkor láttunk munkához, amikor ezt háromra sikerült felemeltetnünk. Így győztük le az első akadályt.

Ettől kezdve megállíthatatlan volt a team. Nem ismertük egymást személyesen, de ez a feladat gyorsan összerázott bennünket. Dolgoztunk éjjel, nappal, kinek mikor volt „ihlete”. Végül egy 250 oldalas ajánlatot, dokumentációt állítottunk össze. Az anyacég alapos átvilágítása is rendben találta a munkát.

Talán nem meglepő, hogy mi nyertük e tendert. Versenytársainknak nem volt ilyen nemzetközi „agyközpontja”, mint nekünk. E munkával éves bevételünk duplázódhat, de ennél is többet számít, hogy bele mertünk vágni. Hogy bíztunk magunkban. Hogy ráéreztünk, milyen erő rejlik az együttműködésben. És ez még úgy is működött, hogy más-más országból, de azonos célért dolgozunk. Mi mertünk nagyot álmodni és nem adtuk fel!