Jelenlegi hely

Fő a szerénység – főleg, ha van mire

Kövesdi József, a Senit Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
Kövesdi József, a Senit Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
„Számító voltam? Igen? Rafinált megoldást alkalmaztam? Igen. Megtévesztettem a program szervezőit? Nem.”

 

Nem vagyunk kezdők a mezőgazdasági automatizálásában, de az ágazatban nem könnyű utat találni a nagyvállalatokhoz.  Ezért minden alkalmat megragadunk az „ismerkedésre”.

Na, nem társközvetítőkkel dolgozunk, magunk keressük az ismerkedési lehetőséget Legutóbb ilyen volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovációs programja, a NAK TechLab, amely az innovatív agrár startupokat hozta össze a nagyvállalatokkal egy üzleti inkubációs programban. Jelentkeztünk, bekerültünk. De előtte cégen belül vitatkoztunk arról, hogy mitől is vagyunk mi „startup”? Már 15 éve létezünk, az iparban ismerik az elektronikus biztonsági rendszereinket, ott profinak számítunk. Most meg visszaminősítjük magunkat?! A mezőgazdaságban még újdonság, amit kínálunk –válaszoltam. Az a 4-5 év, amit az Okosfarm-koncepciónk bevezetésével eltöltöttünk, még nem sok. Így bőven megfelelünk a startup kritériumoknak. Értettem én az ellenvetéseket: többen úgy gondolták – s talán én is –, hogy üzleti modellünk érettebb, mint egy klasszikus startupé.

Talán igen, talán nem. Tény, hogy az Okosfarm-projektünkből többet megvalósítottunk, de úgy véltem, lassan haladunk előre. Kisvállalatként nehéz a nagyokkal kapcsolatba kerülni, pedig a mezőgazdasági IT-fejlesztések náluk hoznának látványos eredményt. Az üzleti ismeretek elmélyítése mellett e program azt ígérte, hogy megismerhetjük az ágazat nagyvállalatait. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztanunk!

Fő a szerénység, mondtam kollégáimnak, nem árt, ha három hónapot rászánunk a tanulásra. Aztán majd kiderül, mire vagyunk képesek… Láttam a programhoz csatlakozó cég listát, köztük volt a Bonafarm Csoport is, Magyarország egyik legnagyobb állatállományának kezelője. Nekünk pedig ott van a teljes felügyeletet biztosító trágyakezelő programunk. Talán most a partnereik lehetünk.

Számító voltam? Igen? Rafinált megoldást alkalmaztam? Igen. Megtévesztettem a program szervezőit? Nem. Volt mit tanulnunk az agárágazatról, és voltak olyan innovációink, amelyek hasznosításához „csak” egy nagy találkozás kellett, aztán a többit mi már megoldjuk…

Így történt. Egyik nap 3 percben bemutatkozhatott minden résztvevő startup. A telefonomon ott volt a kész trágyakezelő applikáció, a Bonafarm szakembere pedig a hallgatók között. Bemutattam, közben őt figyeltem. Érdekelte.  

Másnap kollégám vett részt a programon, amikor a Bonafarm képviselője jelezte: nekik kell a mi megoldásunk. Kell! – zene volt füleimnek ez az egyszerű kis szócska. Sikeresen végigmentünk a beszállító procedúrán és bekerültünk a Bonafarm partnerei közé. A trágyakezelő monitoring rendszert azóta átadtuk, és van esélyünk hosszú távú együttműködésre is.

Szóval: nem árt néha a szerénység. Főleg, ha van mire!