Jelenlegi hely

Fedde Újszilvásról és az ő ginje

Bolyhos Zoltán a Bolyhos Pálinka Kft. tulajdonos ügyvezetője
Bolyhos Zoltán , 365 üzleti történet 2.
„Az első pálinkákat még erősnek érezte, de jött egy vilmoskörte, amire azt mondta, hoppá, ez valami más..."

 

Jó ideje családtag már nálunk Fedde, a Bolyhos Pálinkamanufaktúra 39 éves Hollandiában született pálinkamestere, a húgomnak, Bolyhos Irénnek a férje. Az elmúlt év végén egy, a korosztályából szerveződött hétvégi bulin tette fel a kérdést, ki és mit inna, ha nem pálinkát? Tízen voltak, heten azt válaszolták: gint. Rendben, de milyet?  Ne legyen erős, inkább könnyed, vidám, szóval afféle délies, sorolták a vendégek az elvárásaikat.  

Fedde-ről tudni kell, hogy 17 éve él Magyarországon, végig járta a szakmai utat az újszilvási főzdénkben, a palackozótól az üstökig. A gyümölcsök illata ragadta meg először, aztán a kíváncsiság hajtotta egyre inkább a kóstolás felé. Az első pálinkákat még erősnek érezte, de jött egy vilmoskörte, amire azt mondta, hoppá, ez valami más. Ma már az ízek, illatok „rabja”, profi pálinkafőző.

Az ötlet tehát adott volt, akárcsak a gin ismerete, a kísérletező kedv, és a főzdei támogatás is. Együtt tanulmányoztuk a borókát, a főzési technikát, az összetevők áztatását magas százalékú alkoholban, kísérleteztünk az ízanyagokkal – az egyik márciusi próbafőzés után például úgy tűnt, sok a fahéj a párlatban.

Naná, hogy Fedde lett a névadója az első hazai citrus ginnek. „Te főzted, viselje a te nevedet”, mondtam neki. A csomagolás is az ő ötlete alapján készült, a címkéről azt gondolta, legyen színes, hogy egyből feltűnjön, ha meglátod egy üzlet polcán, legyél rá kíváncsi, akard megnézni és megkóstolni.

Az elmúlt év végén született meg tehát az ötlet, és idén márciusban már túl voltunk a próbafőzéseken. Közben Fedde tanulmányozta az ital történetét, és mindent, ami hozzá tartozik, közte a kulcsfontosságú fűszerezést. Az világos volt, hogy a kötelező elem a boróka. A gin alapanyaga, a finomszesz, kukoricából készül, amihez vizet adnak, abban áztatják a citromot, a   narancsot, a borókát, no meg a fűszereket. Édesgyökér, fahéj, koriander, kardamom, és ha már Újszilváson vagyunk, egy kis aszaltszilva adja meg az ital egyedi ízvilágát.

Több hónapig kísérleteztünk, mire megszületett a végeredmény. A kész ital ízében a boróka a meghatározó, mint minden ginben, szerte a világon, de ízvilága egyedi, délies, könnyed – és persze újszilvási.  Most jönnek majd a szakmai megmérettetések, készülünk a nagy párlatversenyekre. A Bolyhos család minden tagja kíváncsian várja, hogy a magyarok mellett miként vélekednek majd a külföldi szakértők Fedde ginjéről.