Jelenlegi hely

Elszabadult a pokol

Makra József, a Grep Green Public Lighting Zrt. tulajdonosa, az igazgatóság elnöke
Makra József, 365 üzleti történet
„Sorozatban mentek tönkre a fényforrások, mi meg nem értettük, hogy miért. Volt olyan nap, hogy ötven-száz bejelentés érkezett, azonnal intézkednünk kellett...”

 

Nem vagyok én olyan gazdag, hogy olcsó csizmát vegyek – mondogatta gyakran édesapám. Ezt a személetet követtem vállalkozóként én is, igyekeztem minőségi anyagokkal dolgozni, neves gyártóktól vásárolni. Saját káromon kellett megtanulnom: már a bölcsességek sem működnek úgy, mint régen.

2013-ban Érden lecseréltük a teljes közvilágítást Osram fényforrásokra. Érdekünk volt, hogy tartós megoldást alkalmazzunk, mert a csere után miénk maradt az üzemeltetés is. Csak nem fogunk saját magunkkal kiszúrni úgy, hogy kétséges eredetű égőket alkalmazunk?! Megvolt az átadás, rendben, jó kilátásokkal vállaltuk a működtetést is. Úgy terveztük, hogy egy emberünk időnként végignézi a rendszert, és havonta cserél égőt, ha szükséges.

Nem így lett. Átadás után elszabadult a pokol. Sorozatban mentek tönkre a fényforrások, mi meg nem értettük, hogy miért. Vizsgáltuk, ellenőriztük, őrizetben álltunk: semmi és senki nem avatkozott be, tehát a kiégés, hogy úgy mondjam, spontán bekövetkezett. De nem ám egy, kettő, vagy három égő ment tönkre, hanem tömegével. Volt olyan nap, hogy ötven-száz bejelentés érkezett, azonnal intézkednünk kellett. Egy év alatt a felszerelt 6 ezerből 6 ezer tönkrement. Egyik munkatársunk naponta cserélte az égőket, de már láttuk, ez nem tartós megoldás.

Reklamáltunk a gyártónál, süket fülekre találtunk. Mosták kezeiket, mondván, ők jó világítótesteket gyártanak, nem tudják, mit csináltunk mi velük. Mit csinálhattunk volna? Cseréltünk, mert a szerződés kötelezett bennünket. A gyártó hallani sem akart a jótállásról, perre mentünk. Pontosabban nekünk a kereskedőt kellett beperelnünk, akitől vettük az árut. Első fokon nyertünk, és átvállaltuk tőle a további pereskedést: most már a gyártót kell bíróság elé citálnunk. Beláttuk, egy kis kereskedőnek nem lesz anyagi fedezete a kár rendezésére. Több mint 400 millió forintról volt szó, alapértéken. És akkor a kamatokról nem beszéltünk. Meg mi úgy gondoltuk, itt nem kereskedelmi hibáról van szó, hanem valószínűleg gyártási sorozathibáról.

Érdet ugyanakkor nem különösebben érdekelte, hogy mi hol tartunk igazunk érvényesítésében. Ott tartósan működő, megbízható közvilágítás kellett. Közös megegyezéssel szerződést bontottunk, és új közbeszerzést írtak ki, ezúttal „ledesítik” a várost. Szerencsére, mi nyertük meg ezt a pályázatot is, és a munkát 2016-ra el is végeztük. Ez a világítás jól működik. De mi is óvatosak voltunk: beruházás előtt és után is fényerőt mértünk, jegyzőkönyveztünk, tehát semmit nem bíztunk a véletlenre.

Az Osram-per azonban még előttünk van. És most már tudom, a „drága csizma” sem biztosíték a jó minőségre. Egy illúzióval kevesebb!