Jelenlegi hely

Csibésznek kellett lenni

Dr. Greskovits Dávid, a Meditop Gyógyszeripari Kft. alapító ügyvezetője, a MAGYOSZ elnöke
Dr. Greskovits Dávid, a Meditop Gyógyszeripari Kft. alapító ügyvezetője, a MAGYOSZ elnöke
„Talán azt gondolta, hogy ekkora vakmerőséggel még nem találkozott..”

 

A próbaverzió sikerült, jöhetett az igazi vállalkozás.

Először sokadmagammal fogtam össze, és a rendszerváltás adta lehetőséget kihasználva, határozott időre kipróbáltuk, lehet-e magánvállalkozásban gyógyszereket gyártani, s ezzel kereskedni. Lehetett. Négy év tapasztalatait összegezve ezután egy társammal alapítottuk meg a Meditop Kft-t, mondván, az se jó, ha túl sok a tulajdonos, meg az se, ha egyedül kockáztatnánk.

Ketten összeraktuk a kötelező alaptőkét. Mivel a működtetéshez már alig maradt pénzünk, megszerezve a gyógyszergyártási engedélyt, bérmunkával próbálkoztunk. Több cégnek is ajánlgattuk szaktudásunkat, kapacitásainkat. 1995-ben a Ciba-Geigy svájci gyógyszergyár képviselete vezetőjének, Andreas Strakosch úrnak megtetszett az ajánlatunk. Eljött hozzánk, hogy mindent részletesen megbeszéljünk. Tetszett neki a lelkesedésünk, a hozzáértésünk, így a részletekben hamar megállapodtunk. Ők éppen akkor tervezték, hogy termékeik egy részét itt csomagoltatják, amit mi jó áron vállaltunk. Az üzemünk már elkészült, de az udvaron és az irodákban még volt mit tenni. Őt ez nem zavarta. Látta, hogy fejlődünk, fejlesztünk. Kezet fogtunk, megállapodtunk. Ezek után már csak formaságnak látszott a szerződés megkötése, hiszen mindent alaposan végigbeszéltünk.

Illetve… Majdnem mindent! Ekkor ugyanis közöltük vele, hogy mi tényleg nagyon szeretnénk az elvállalt munkát pontosan, időben elvégezni, de… Még nincs csomagológépünk! És pénzünk sincs, hogy hirtelen beszerezzük. …(Olyan volt ez, mint amikor egy ács elvállalja a tetőfedést, de nem tud feljutni a tetőre, mert nincs létrája…) E bejelentésen úgy meglepődött, hogy hirtelen szóhoz sem jutott. Talán azt gondolta, hogy ekkora vakmerőséggel még nem találkozott. Végül csak annyit kérdezett, ő hogyan segíthetne?
Hitelre lenne szükségünk – mondtuk –, de egy kezdő cégnek, minden fedezet nélkül nincs esélye a bankoknál. Kellene egy tekintélyes vállalkozás, amely garanciát vállal értünk – vezettük rá a megoldásra. Megértette, végiggondolta, és segített. Kaptunk hitelt. Ezután nyolc évig dolgoztunk együtt közös megelégedésre. Amikor a Ciba-Geigy egyesült a Sandoz svájci gyógyszergyárral, és felvette a Novartis nevet, ő távozott. Nagy átszervezések jöttek a Novartis életében. Az új formáció racionalizálta gyógyszeripari kapcsolatait Magyarországon A nyolc beszállító közül csak kettőt tartott meg. Mi voltunk az egyik.

Ez a bérmunka megalapozta a Meditop anyagi bázisát. Volt stabil bevételünk, amire építhettünk. Már saját termékeket is fejlesztettünk. Vannak, voltak hullámvölgyek, de ezek kezelhetők. Fontos számunkra a stabilitás. Ám hogy ez így legyen, kellett a kezdeti „csibészség”, a vakmerő bevállalás. Akkor ez volt a megoldás.