Jelenlegi hely

Szerencsém volt, megúsztam

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója
Essősy Zsombor, 365 üzleti történet
" Bejött egy kopasz, kigyúrt ember. Az árat kérdezte. Megmondtam. Nem alkudozott, közölte, megveszi. Azonnal foglalót fizet."

 

Majdnem minden férfinak az az álma, hogy legyen egy sörözője, kávézója, étterme, vagy éppen saját borászata. Milyen jó is az, amikor a barátokat vendégül látjuk, körbevezetjük, bemutatjuk a birodalmat, eldicsekszünk a jó kávéval, saját borral, majd nagyokat iszunk, beszélgetünk.

Én harmincéves koromban – két kicsi gyerek apjaként - éreztem úgy, itt a nagy pillanat, megvalósítom az álmom: egy akkor nyíló üzletközpontban vettem egy kávézónak és egy sörözőnek való helyet. Lázas tervezgetésben teltek a következő hónapok. Nyakamban fényképezőgéppel jártam, minden jó ötletet lefotóztam, hogy orientáljam a tervezőt. Mindenbe belefolytam, azt akartam, hogy az egész olyan legyen, mint amilyennek elképzeltem.

Olyan lett. Közben azonban a főmunkámat is végeznem kellett, ezért az álom valóra váltásával nagyjából esténként, éjjelente, meg a hétvégén foglalkoztam. De akkor mindig. Beláttam, hogy ez így nem mehet sokáig, ezért bevontam egy társat magam mellé, akinek volt fogalma a vendéglátás eme két területéről. Tőle megtanultam profi módon sört csapolni, s azt is, hogyan lehet kivédeni az esetleges csalásokat. Megvettük a legjobb készlet-nyilvántartási programot, számlázógépet, hogy mindent átláthassunk, követhessünk, s felkészültünk a rohamra. Nagy marketingkampánnyal kinyitottunk. Sokáig nagyon erősen akcióztunk, jól ment az üzlet.

Aztán pár hónap multán az üzletközpont látogatottsága csökkent, vele a mi forgalmunk is. Még többet akcióztunk. Ez segített, de nem hárította el az egyre közeledő katasztrófát. Beláttuk, nem tudunk megbirkózni az egyre nyilvánvalóbb csőddel. Döntöttünk: eladjuk mindkét helységet. A sörözőre még éppen hogy csak kitettük az „eladó” táblát, amikor bejött egy kopasz, kigyúrt ember. Az árat kérdezte. Megmondtam. Nem alkudozott, közölte, megveszi. Azonnal foglalót fizet. S egy köteg 500 euróst vett elő, nyloncsomagolásból.  Szerződni nem akart, mert másnap már elutazott, két hétre. Hívtam a társamat, most mit csináljak? Szerződés nélkül vegyem el a pénzt? Aggódtam, mibe megyek bele. De nem volt választási lehetőség, bármit mondtam, mindenre bólintott. Belementem. Két hét múlva megjött, a feleségével. Neki vette a sörözőt, hogy legyen mivel foglalkoznia… A kávézóval nem volt ilyen szerencsénk, annak működtetését csekély összegért adtuk át. Összességében azért nagyobb veszteség nélkül megúsztuk ezt a kalandot.

Én tehát kipipálhatom: kávézó, söröző megvolt. Éttermet, borászatot nem szeretnék. De azt megtanultam: félszívvel, munka mellett esély sincs arra, hogy egy ilyen vállalkozást valaki nyereséggel működtessen. De még ez is kevés. Nem árt, ha ért hozzá, ha ismeri a dörgést. Különben pórul járhat. Én megúsztam. De nincs mindenkinek ekkora szerencséje!