Jelenlegi hely

Óvatlanná tehet a bizalom

Dr. Antolik Gyula, a CreditControl Kft. tulajdonos ügyvezetője
Antolik Gyula, 365 üzleti történet
„Ha egyszer pénzt fektetünk egy üzletbe, akkor legyünk résen. Az adott helyzetben én a bizalmat fontosabbnak tartottam…”

 

Bonyolult helyzetbe kerültem pár évvel ezelőtt. Egy nagy befektető társaságnál tartottam megtakarításomat, és ezt egy barátomnak is ajánlottam. Egyik nap felhívott, hogy azt beszélik, nincs minden rendben ezzel a céggel. Akkoriban befektető cégek csalásaitól volt hangos a sajtó, így az is előfordulhatott volna, hogy csak egy pánikhullám érte el ezt a vállalatot is.

 „Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport” – tartja a mondás.  Így felhívtam a céget és kértem, az összes ott lévő pénzemet utalják át nekem. Egy napig nem történt semmi, közben mindenfajta kifogásokat hoztak fel arra, miért nem teljesítenek. Felhívtam a cég vezetőjét – aki korábbi üzleti ajánlások alapján jó ismerősöm volt–, és beszámoltam neki, mit tapasztaltam cégénél. Nyugtatgatott, hogy ez csak egy adminisztrációs malőr, és nagyon határozottan – talán túl határozottan is – arra akart rábeszélni, hogy ne mozdítsam el onnan a befektetést. Akkor már egyre gyanúsabbá vált a helyzet, ezért nem hagytam annyiban a dolgot. Addig nem mozdultam a pénzártól, amíg nem történt meg az utalás.

Mire vissza értem az irodába, megérkezett a pénz. Megnyugodtam, hogy mégiscsak rémhír volt az egész. De nem… Három-négy nap múlva már erről a cégről is írtak a hírekben.

Hogy lehet az, hogy egy cégelemzéssel, átvilágítással foglalkozó cég vezetője nem veszi észre a bajt?  – tették fel akkoriban többen is a jogos kérdést. Majd kárörvendően jött a minősítés: lyukas a cipész cipője…

Nem erről volt szó. Egy cégminősítő-elemző cég minden publikus, szabályosan nyilvántartott adatot lát, és a számokból, a kapcsolatrendszerből, a múltbeli történésekből gyakorlatilag nagy biztonsággal meg tudja mondani, milyen gazdasági helyzetben van az adott vállalkozás, perspektivikus, vagy sem. Azt is meg szoktuk mondani, van-e kockázat egy vele kötött üzletben, s ha igen, mekkora.  Az előjelek ugyanis már a baj bekövetkezte előtt észrevehetők és akkor már kevés a bizalom. Kevés az, ha valakit régóta ismerünk. Ha egyszer pénzt fektetünk egy üzletbe, akkor legyünk résen. Az adott helyzetben én a bizalmat fontosabbnak tartottam, mint azt, hogy egy racionális, adatokon alapuló elemzést megnézzek.  Amikor megtettem, szembesültem a lehangoló tényekkel.

Ez a konkrét személyes példa figyelmeztetésnek mindenképpen jó volt. Aki befektet, az kockáztat is, körültekintően kell eljárnia. Tudja meg, jó kezekben van a pénze vagy akadnak vészjósló jelek. A módszer működik. Ha időben informálódunk, akkor a korai szakaszban kiderül, mennyire stabil a megcélzott vállalkozás, van-e olyan döntés, üzlet, ami megingatta, vagy megingathatja stabilitását. Mi tanultunk a történetből, amiből nekünk is, és partnereinknek is haszna származik.