Jelenlegi hely

A legjobb befektetés

Prohászka Ottó, a Tutti Élelmiszeripari Kft. ügyvezető tulajdonosa
Prohászka Ottó, 365 üzleti történet
„Az igényesség egy idő után hozza a pénzt, nem pedig viszi”

 

Harminckét éve fagylaltpor-gyártással kezdtünk, azóta is ez az egyik meghatározó termékünk. Mivel fagylaltban az olaszok jelentik a csúcsminőséget, szoros kapcsolatot alakítottunk ki az ottani gyártókkal.

Még a kilencvenes években történt, hogy az egyik legnagyobb olasz fagylalt-alapanyaggyártó meghívott a gyárába, hogy ott folytassuk le az aktuális ártárgyalást. Szívesen mentem, bár nem gondoltam, hogy különösebb újdonságot hozhat nekem e látogatás, jártam már sok gyártónál, kiállításokon is, tehát tudtam, hol tart a szakma, melyek a legújabb trendek. De elmentem, mert mégiscsak az egyik nagy olasz szállítónkról volt szó.

Már a gyár kerítésénél alaposan meglepődtem, s ahogy beljebb mentem, egyre inkább. Nem egy szabvány-szokvány kockaszerű gyár állt előttem, hanem egy szép, vonzó épületegyüttes, ami építészetileg is érdekes. A recepció elegáns, ugyanakkor barátságos volt. A gondoskodó fogadtatás, az egyszerű, de rendezett környezet hatására az ember úgy érezte, itt tényleg törődnek a részletekkel, fontos a minőség, tisztelik az ideérkező látogatót.

A tulajdonos cégvezető irodája az első emeleten volt, hasonlóan egyszerű eleganciával berendezve. Meg is dicsértem rögtön, hogy milyen lenyűgöző a vállalata, látszik, minden részletre odafigyelnek.  Ő elégedetten mosolygott: igen, pont ezt akarta elérni. Mire a partner felér az első emeletre, tisztában van azzal, hogy egy igényes, magas minőségű termék gyártójához jött, ahol biztos lehet abban, hogy az elvárásainak maximálisan megfelelő terméket kap, ami nyilván nem lesz olcsó. A tárgyalás kellemes hangulatban folyhat, a partnerek a látvány hatása alatt könnyebben belemennek magasabb árakba is. Náluk a minőség a lényeg, ehhez kulturált munkahelyet teremtenek, ahol jól érzik magukat munkatársak, s a vendégek is. Ezt meg kell fizetni. De megéri. Túl sok ellenérvem tényleg nem volt, hiszen tudtam, nemcsak szép a vállalat, de jól is működik. Tehát valahol kifizetődik az igényesség.

Megemlítettem, hogy mi is gyárépítés előtt állunk. Hosszan érvelt amellett, hosszú távon a legjobb befektetés a kiemelkedő színvonal. Az igényesség egy idő után hozza a pénzt, nem pedig viszi. Rám nagy hatással volt ez a találkozás. Szinte életfilozófiámmá vált, hogy minden munkánknál, jelentősebb fejlesztésnél minőségi megoldásra kell törekedni. Tekintettel kell lenni a környezetre, a munkatársakra, hiszen tőlük függ hosszú távon a cég boldogulása. 1995-ben így építettük meg az új gyárat. A kulturált, igényesen kialakított környezet a rendre, a fegyelemre, az inspiratív, kreatív munkára ösztönöz. Az emberek értékelték, hogy értékelik őket. Én is így éreztem az olasz gyárban tett látogatáskor. A tisztelet tartást ad, a barátságos környezet jobb teljesítményt hoz. Nemcsak az olaszoknál.