Jelenlegi hely

A helyes út

Nick Kós, a PwC közép- kelet-európai régiós vezérigazgatója
Nick Kós, PwC, 365 üzleti történet
„A mi szakmánkban van egy mondás: a legsúlyosabb hibát akkor követed el, amikor egymagad döntesz”

 

 

A könnyebb út választásának kísértése néha nagyon erős. Hajlamosak vagyunk rá, hogy a szabályok megkerülésével szerezzünk előnyt cégünknek, s ez a késztetés néha erősebb, mint a hosszú távú szemlélet, az integritás megőrzése és a helyes út választása. A sportban sincs ez másként: hány élsportoló lépi át azt a bizonyos határt a győzelem érdekében! Pedig hosszú távon nagy árat fizethet érte!

Nem fogom elfelejteni azt a telefont, amikor az egyik ügyfelem leányvállalatáért felelős cégtárs hívott azzal, hogy „valószínűleg semmiség, de valami nincs rendben...”  Ez volt az utolsó dolog, ami hiányzott, hogy kérdőre vonjam az ügyfél vezetését egy gyanúsnak tűnő döntés miatt. Tudtam, egy ilyen ügy próbára teheti kapcsolatunkat.

A mi szakmánkban van egy mondás: a legsúlyosabb hibát akkor követed el, amikor egymagad döntesz. Tapasztaltabb kollégáim és jogtanácsos bevonásával értékeltük az információkat. A feltételezés, hogy a felső vezetés tagjai nem a helyes utat követték, kezdett valósággá válni. A könyvvizsgálók integritása képezi a beléjük vetett bizalom alapját, így ragaszkodtunk az ügy teljes kivizsgálásához a beszámolóról szóló véleményünk kiadása előtt.

És ez valóban próbatétel elé állította az ügyfélkapcsolatunkat. Számos érdek játszott szerepet az ügyben. Voltak, akik nem értették a helyzetet és le akarták zárni az évet, közzétéve a beszámolót. Voltak, akik, bár értették a helyzetet, anélkül akartak továbblépni és közzétenni a beszámolót, hogy végére jártak volna, mi is történt valójában. És voltak, akik értették a helyzetet és ragaszkodtak a helyes úthoz! 

„Nick, eddig kedveltelek, de attól tartok, kénytelen leszek megváltoztatni a véleményem” – mondta az egyik vezető, amire én csak azt válaszolhattam, hogy „nem azért választottam ezt a szakmát, hogy népszerű legyek.” Szerencsére akadtak bátor felső vezetők és bizottsági tagok, akik nem voltak hajlandók veszélybe sodorni saját integritásukat, így a helyes útra léptünk. Nem volt könnyű. Jelentős költséggel járt, hatósági eljárások indultak, és az érintett cégnek számottevő bírságot kellett fizetnie. 

A történet tanulsága nagyon egyszerű: a csaló sportolóknak is szembesülniük kell végül a következményekkel pozitív drogteszt vagy súlyos egészségi problémák formájában. Ez az üzleti életben sincs másképp: előbb-utóbb kiderül, ha valaki nem tartja be a szabályokat. A saját működését is ellehetetleníti… Az ügyfelem a helyes utat választotta, így egy sokkal nagyobb büntetést került el. De talán ennél is fontosabb, hogy a társaság jobbá vált és jobban tudta szolgálni a befektetők és általában a köz érdekeit.  A helyes út választása nem mindig könnyű. Gyakran nem is népszerű. Ám hosszú távon az egyetlen lehetőség.