Jelenlegi hely

Halmozott hátrányok: fiatal, 162 centi, nő

Nagy Gréta, a DANDELION Kft. tulajdonos-ügyvezetője
Nagy Gréta, 365 üzleti történet
„Azt hittem, rosszul látok, nem értettem, miről van szó, tehetetlennek éreztem magam”

 

Huszonhat évesen alapítottam meg vállalkozásomat. A közvetlen környezetem le akart erről beszélni, mértékletességet javasoltak, legyek először csak egyéni vállalkozó. Nem, én céget akartam, hajthatatlan voltam. Aztán amikor a profilt is elmondtam – mérnöki tanácsadás, pár év tapasztalattal, ráadásul nőként egy férfi szakmában – azt mondták, ott lesznek, ha a csalódás után vigasztalni kell. De én megcsináltam.

Jól indultunk, úgy fél évvel a kezdés után az ország egyik legnagyobb tűzihorganyzó többmilliárdos beruházásának engedélyezési procedúrájában működtünk közre. A beruházás megkapta az engedélyt. Örültünk, hogy kezdődhet az építkezés. Ám alig elindult a beruházás, amikor egyik nap értesítést kaptunk a hatóságtól, hogy visszavonják az engedélyt.  Fél évvel az engedély kiadása után környezetvédelmi aggályaik támadtak! Azt hittem, rosszul látok, nem értettem, miről van szó, tehetetlennek éreztem magam. Bár se akkor, se azóta nem igazán iszom alkoholt, akkor bizony két unikummal próbáltam összeszedni magam. Úgy éreztem, vége mindennek.

Szerencsére, mivel az engedélykérelem szakmailag helytálló volt, a beruházás tulajdonosai meg rutinosak, tárgyaltak és bizonyítottuk, hogy az új létesítmény minden környezeti előírásnak megfelel. A tárgyalás sikerrel járt, a horganyzó azóta felépült és jól működik.

„Adom a kislányt, aki a környezetvédelemmel bíbelődik” – ezt a mondatot már egy másik multinacionális üzleti partnerünk régi vágású műszaki vezetője tette, amikor a cég egyik partnerével tárgyalt telefonon. Innen kellett visszanyernem a szakmai tekintélyem, hogy komolyan vegyék, amit mondok…

Most, 12 évnyi vezetői múlttal a hátam mögött már látom: sokszor az előítéletek nehezítették a munkámat. Rám néztek, egy alacsony, fiatal nőt láttak, aki műszaki dolgokról beszélget velük.  Aztán, amikor kiderült, hogy bár valóban fiatal és nő vagyok, de nem bonyolítani akarom az életüket, hanem szakmai alapon közös megoldást találni, már könnyebb volt az érvényesülés. Ráadásul kezdetben csak nők voltak a vállalkozásban. Nem tudatosan, de így alakult. Így ha kellett volna se tudtunk volna férfit „vinni magunkkal” a tárgyalásokhoz. Ma már nők és férfiak egyaránt dolgoznak a cégnél, s úgy látom, ez a vegyes csapat jobban működik.

Mikor már stabil ügyfélkörünk volt, részben az ő kérésükre, a mérnök-tanácsadói munkánkat a munka- és tűzvédelemre is kiterjesztettük. Még ma is rémülten idézzük fel első irodánkat, ahol egy keskeny lépcsős, jól éghető lambériás padlásszobában dolgoztunk, és minden reggel ellenőriztük, hogy megvannak-e a folyosón a tűzoltó készülékek. Mostani eszemmel azt mondanám, akkor felelőtlenek voltunk. De csak ebből a szempontból! Minden más jól működött.