Jelenlegi hely

Emberszag a tárgyalóban

Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezető igazgatója
Vadász Pál, Montana, 365 üzleti történet
„Világos volt, hogy idővel tönkretehetnek, hiszen alacsony áron elvihetik a vevőket"

 

1990-ben Münchenben jártunk egy delegációval technológia után szimatolni. Sétáltunk Pesti István leendő kollégámmal, aki elmesélte egy álmát: szeretne egy űrtávközlési vállalatot létrehozni. Mivel addig csak olyan ajtókon kopogtatott, amelyek nem nyíltak ki, mondtam, jöjjön át hozzánk, csináljuk meg együtt.

Két hónap múlva vezetésével megalakult a Montana-Telekom Kft. 1992-re a londoni Analyst rangsorolása szerint Európa ötödik legnagyobb VSAT szolgáltatója lettünk a Deutsche Bundespost után és a spanyol Telefonica előtt. A piac óriási volt. Legnagyobb ügyfelünk, a Szerencsejáték Rt. a lottó bevételekhez 2-3 hét alatt jutott hozzá az akkori postai és banki viszonyok mellett. El lehet képzelni, mekkora költséget takarított meg a vállalat az akkor 30% körüli kamatok mellett azzal, hogy az információ az űrön át 2-3 másodperc alatt eljutott a Csalogány utcai központba.

Szerettünk volna saját földi állomást a szolgáltatáshoz. Az EBRD akkori felelős igazgatója ki sem jött a szobájából a tárgyalásra Londonban. Budapesti képviselőjük levélben közölte, hogy nem lát üzletet ebben az űrtávközlési vállalkozásban.

1993-ban az állam is be akart szállni a bizniszbe. Vettek egy hatalmas földi állomást, de alig volt ügyfelük. Megkerestek egy „visszautasíthatatlan” ajánlattal, miszerint tegyük össze, amink van, megveszik a mi szerződésállományunkat. Világos volt, hogy idővel tönkretehetnek, hiszen alacsony áron elvihetik a vevőket. Úgy mentünk el a tárgyalásra, hogy végig sem olvastuk a szerződést, csak szabaduljunk a kötelezettségektől.

Az állami oldal szakmai és pénzügyi befektetői összekülönböztek. Végül a pénzügyi befektető megkeresett bennünket egy a vételár egy részét fedező 350.000 dolláros banki letéttel. Három napig szó szerint éjjel-nappal folyamatosan tárgyaltunk. A tárgyalóteremben a szó fiziológiai értelmében emberszag uralkodott. 1993. december 23-án végül aláírtuk a szerződést, így jött létre az SFMT-Montana Telecom Kft., a későbbi GTS Zrt.

A GTS sorsa innen már nem a mi kezünkben volt. Terjeszkedtek a régióban földrajzilag, vertikálisan technológiailag, a NASDAQ-on pénzügyileg. A kezdeti káprázatos sikerek nem tartottak örökké. Az amerikai anyavállalat 2000 környékén csődbe ment, az egészséges leányvállalatokat eladták. Volt holland kézben, egy ideig a híres-hírhedt Hodorkovszkij tulajdonában, amerikai befektetési társaság portfóliójában, míg nemrég megtért a Telekom kebelébe.

Mi voltunk az elsők egyike Magyarországon, akik tőkét vontak be az ICT szektorba. Bár eredetileg kockázati befektetőt kerestünk, de így is jó üzlet lett. A felfedezők izgalma még ma is él a zsigereinkben. Szép idők voltak. Köszönöm minden részvevőnek.