Jelenlegi hely

Álom vagy/és üzlet?

Oszkó Péter, az OXO Holding alapító tulajdonosa, volt pénzügyminiszter
Oszkó Péter, az OXO Holding alapító tulajdonosa, volt pénzügyminiszter
„Ha befektetőtársak leszünk, akkor csodálatunk mellé racionális gondolkodás, üzleti szemlélet társul”

 

Álom vagy üzlet? Néha ilyen drasztikusan merül fel a kérdés egy-egy befektetésünknél. Partnereink inkább az „és” szót használnák – ami nekünk sincs ellenünkre –, ám ez ritkán jön össze.

Szeretjük az álmodozó, világot megváltani akaró embereket. Az utóbbi 10 évben sok ilyennel találkoztunk. Lenyűgöző, hogy mi mindent találtak ki! Ám ha befektetőtársak leszünk, akkor csodálatunk mellé racionális gondolkodás, üzleti szemlélet társul. Lenyűgöző egy találmány, de hogyan lehet ebből üzletet csinálni? – hangzik a mi kérdésünk, és ilyenkor általában jönnek a kompromisszumok.

Egyik partnerünk egy ismert, biotechnológiával foglalkozó orvos, fejlesztő volt, aki csapatával sok éves kísérlettel rájött arra, paradigmaváltás szükséges a mesterséges megtermékenyítésben. Addig az ivarsejteket túlzottan óvták, ezzel viszont nem fejlődött ki a szükséges ellenállóképességük. Kifejlesztettek egy olyan nyomásgépet, amely „stresszelte” az ivarsejteket. Az utána következő mesterséges megtermékenyítés hatékonyabb lett, mint a korábbi esetekben. A sikeren felbuzdulva elkezdték gyártani ezeket a speciális nyomásgépeket. Az állattenyésztésben javasolták először a használatát, hiszen ott nagyüzemben folyik ez a művelet, és különösen drága az ivarsejt. Volt érdeklődő bőven, ám üzlet nem lett belőle. Kiderült, az állattenyésztő telepek technológiai folyamatába csak nagy költséggel illeszthető ez az amúgysem olcsó gép. Ezt nem vállalták. Azt viszont igen, hogy teszteljék a hatásfokot. Ekkor merült fel, hogy meg kellene oldani a mérést is, hogy az eredmények dokumentálható formában rendelkezésre álljanak. A nyomásgép után már könnyen ment egy olyan mikroszkóp kifejlesztése, ami figyelte az embriók fejlődését, s erről folyamatos információkat küldött a felhasználó telefonjára.

Ekkor léptünk be mi a folyamatba. Láttuk, mi a gond: a nyomásgép nagyszerű találmány, de nincs rá vevő. A melléktermékre, a mikroszkópra viszont óriási az igény. A humángyógyászatból is jöttek érdeklődők. Mi azt javasoltuk, a fejlesztők álljanak rá ennek az eszköznek a gyártására. Az álomgéppel foglalkozzanak majd később.

Fájdalmas döntés volt ez a fejlesztőknek, de belementek: a következő másfél évben csak a mikroszkópot gyártották. Jó üzlet volt. Annál is inkább, mert egy svéd biotechnológiai cég felfigyelt rá, és az egész üzletágat meg akarta venni. Nagyon jó áron. A fejlesztők nem bánták, ez nem volt szívügyük, a kapott pénzből akarták továbbfejleszteni a nyomásgépet. Az üzlet megköttetett, mindenki elégedett volt. Mi a befektetett tőkénk négyszeresét kaptuk vissza.

Az álomprojekt azóta is folyik. Mi már kívül vagyunk, de drukkolunk. Az álom vagy üzlet között mi is inkább az „és” szót szeretjük látni…