Jelenlegi hely

1,5 millió svájci frank 36 ezer forintért!

Dr. Palotás János, a P&P Gazdasági Tanácsadó Kft. tulajdonos cégvezetője
Palotás János, 365 üzleti történet
„Látták, hogy vesztésre állnak, ezért a cégcsoport elnöke személyes egyeztetést kezdeményezett velem”

 

A Kompasz Marketing Kft. elnevezésű vállalkozásomat 1989-ben alapítottam. Nekem már ekkor is gyakorlatom volt a vállalkozásaim neveit jogvédelemmel ellátni, ami akkoriban harminchatezer forintba került. A társaság saját fejlesztésű számviteli szoftvercsomagot hozott forgalomba főként kis- és középvállalkozások számára. 1989-ben csak rendkívül drágán lehetett elérni a számítógépes nyilvántartási rendszereket, ezért ez ritkaságnak számított, még a nagyvállalati körben is. Ez a szoftvercsomag vállalatmérettől függetlenül megfizethető volt a kis- és középvállalkozásoknak is. Először fordult elő, hogy egy vállalati szoftverrendszert boltban (az Ofotértnél) is meg lehetett vásárolni. A sikerességet igazolta, hogy több mint hatszáz cég vezette be ezt a nyilvántartást.

1991-ben levelet kaptam egy svájci ügyvédi irodától, melyben a Kompass AG nevében felszólítottak, hogy azonnal változtassunk nevet, mert a több mint száz országban – általában franchise rendszerben – jelenlévő Kompass AG a negyvenes években mindenhol, így Magyarországon is jogvédelmet jelentett be a Kompass névre. Elutasítottuk a felszólítást azzal, hogy a Kompasz név Magyarországon bevezetett és jogvédelmet élvez. A negyvenes években, még az olyan nagy céginformációs rendszerek, mint a Kompass sem használták a számítástechnikát, így jogvédelmet csak a nyomtatott céglexikonokra kértek. A számítástechnika elterjedésekor a keleti régió nem tartozott az érdeklődési körükbe, így elmaradt a jogvédelem kiterjesztése a számítástechnika területére. A Kompasz névre ezért jogszerűen kaptam elsőbbséget 1989-ben Magyarországon. A világcég jogi eljárást indított itthon és Svájcban is. Nem könnyen látták be, hogy a világ talán legnagyobb céginformációs cége Magyarországon csak egy kis magáncég engedélyével használhatná, az ekkor már a számítástechnikára alapozott rendszerét.

Az eljárás során azonban látták, hogy vesztésre állnak, ezért a cégcsoport elnöke személyes egyeztetést kezdeményezett velem. Mivel mindketten sokat utaztunk, nem volt egyszerű az időpont egyeztetése. A véletlen úgy hozta, hogy egy adott napon mindketten a zürichi reptér tranzitjában vártuk a továbbutazást más-más célállomás felé. Így itt ültünk le valamilyen megoldást keresni.

A tárgyaláson felvetettem, hogy Kompass Hungária néven én alapítom meg a magyar franchise céget! Tekintettel azonban arra, hogy a Kompasz név jogbirtokosa én vagyok Magyarországon, így más egyedi kedvezmények és jogok mellett nem kellett megfizetnem a másfélmillió svájci frankos franchise díjat sem. Így lett két év alatt a harminchatezer forintos jogdíjból másfélmillió svájci frankos befektetés.

A Kompass Hungária céget azóta eladtam a svájci anyacégnek.